Megosztom
lebomlo-folia

Lebomló fólia – A nagy átverés?

Megpróbálom a lehető legrövidebbre fogni a mondandóm, hogy az mindenki számára a legérthetőbb legyen. Nem szeretnék a kémia legrejtettebb bugyraiba mélyedni, de azért lesz néhány dolog, amit tisztáznunk kell!

Kereken 6 hónapja (mondjuk úgy ~180 napja) készítettük, a „Változtathatunk a jövőn? –IGEN!„ című videóblogot a Youtube csatornánkra. Itt megnézheted: 

Videó megtekintése a YouTube-on

Akkoriban kezdett egyre jobban előtörni belőlünk a környezetvédelem fontossága. Úgy döntöttünk, hogy lehetőségeinkhez mérten, megpróbáljuk a legtöbb környezetbarát anyagot használni, és a műanyag hulladékokat csökkenteni a stúdióban.

Rögtön utánanéztünk, hogy mik a lehetőségek, és mily felemelő érzés volt, mikor megjelentek egyik-másik kereskedőnél, a különféle lebomló anyagokból készülő, „biológiailag lebomló” takaró fóliák, védő fóliák (clip cord stb).

Hatalmas boldogságunk közepette, rögtön megrendeltük ezeket a termékeket, amiket álltalában persze jóval borsosabb árakon kínálnak, mint a natúr műanyag fóliákat. Utána se néztünk igazán, hogy milyen összetevőkből állnak ezek, annyira örültünk, hogy ilyen könnyedén „változtathatunk a jövőn”, és megóvhatjuk a földet a következő generáció számára is.

A műanyag poharainkat, kávéspoharainkat, üvegre cseréltük, ezzel is mérsékelve a műanyag felhasználást.

Mivel sokat csalódtam már az életben pl. a jó reklámoknak köszönhetően, egyes termékekben, ezért most is kicsit szkeptikus voltam. Ahogyan az a videóban is látható, ásót fogtam, és a föld alá helyeztem ezekből a fóliákból két darabot.

lebomlo-folia-kiserlet

Azóta várom, hogy leteljen a 180 nap, és most végre elérkezett. Néha, néha ránéztem a fóliákra, de a földből kilógó részek, nem arról árulkodtak, mintha bomlásnak indultak volna. Ma pedig miután a határidő letelt, újra megfogtam az ásót, és egyben a kamerát is, mert végre megtudhatom, valóban sikerült-e a kísérlet… és ekkor jött a döbbenet…

Nézd meg a videót, ha kíváncsi vagy, valóban lebomlott –e a fólia!

Videó megtekintése a YouTube-on

Ha további érdekes infókat is megtudnál a lebomló fóliáról, akkor akár itt is olvashatsz.

További bejegyzéseink: